Slideshow

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

torsdag 14 maj 2009

Synpunkter på elektricitet till datorer

(Litet kåseri från okänd källa)
All el är bra, tror många. Inget är mer felaktigt! Ny forskning visar att det är av yttersta vikt att välja rätt leverantör av ström till sin dator. Annars kan datorn bli helt förstörd, eller i vissa fall ännu värre.

Sedan länge vet forskarna att ström består av ytterst små så kallade elektroner. Detta är till synes ofarliga små partiklar, men trots sin litenhet kan de ställa till med stor skada.

- ”Det gäller att veta var elektronerna har varit innan de kommer in i datorn”, säger professor Snurre Kohrt-Sluut på elektroninstitutet i Bern, Schweiz. Han varnar speciellt för el, som kommer från olje- och koleldade kraftverk. Dessa elektroner kan ställa till mycket stor skada om de hamnar i en dator. De här elektronerna är kraftigt nedsmutsade av olja och kolpulver. När de hamnar i de små processorerna är katastrofen ett faktum. Kolpulvret beckar helt enkelt igen processorn efter en tids användning och den måste rengöras med speciella tvålelektroner för att fungera igen. Ännu värre är det med oljan, som gör ledningarna i processorn hala. Det i sin tur gör att ettorna och nollorna börjar halka omkring helt okontrollerat och ingen vet hur datorn räknar efter det.

- ”Vår rekommendation i dagsläget är att köpa ström från vattenkraftverk. Visserligen leder det till att processorn blir litet blöt efter en tid, men det avhjälper en vanlig användare enkelt genom att försiktigt luta datorn, så att vattnet kan rinna ut”, säger Kohrt-Sluut. En annan, säkrare, variant är att alternera med vindkraft. Då blåser man ju torr processorn med jämna mellanrum. Man kan också satsa på en helt luftkyld variant och köpa 100% vind-el. Vid alltför långa arbetspass vid datorn kan detta dock skapa irritation hos användaren pga drag.

- ”I framtiden kommer man sannolikt att använda sol-el men då måste förstås datorernas kylning förbättras”, slutar professor Kohrt-Sluut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar