Slideshow

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

torsdag 1 juli 2010

Rättsstatshaverier

Hej alla,

det har varit ett litet tag sedan jag skrev. Måndagsbrev på torsdag är lite ovanligt. Vi är i full färd med att planera vår största närvaro på politikerveckan i Almedalen någonsin.

Vi är mer närvarande än vanligt, som vanligt. Men just i år har vi mer närvaro än någonsin. 20 personer från partiet i officiell delegation med lila kläder, 13 personer från ungdomsförbundet, plus ytterligare ca 15 som tar sig dit för egen maskin. Tre event, ett tält, foldrar, närvaro i paneler och generellt en stark närvaro. Almedalsveckan börjar på lördag, i övermorgon.

Men innan den börjar vill jag ge lite nya argumentationstips, och det handlar om rättsstaten. Sedan mitt förra nyhetsbrev (mindre än två veckor sedan!) så har justitieminister Ask introducerat följande:

Retroaktiv lagstiftning, det vill säga, lagar som gäller före de stiftades.

Slopad rätt att överklaga domar, det vill säga, i en redan obefintlig rättssäkerhet får du ingen chans till upprättelse.

Du tvingas betala för kränkningar mot dig själv: en misstänkt tvingas betala kostnaden för tvångsmedel som används mot honom eller henne mot sin vilja (!!).

Inget av detta är acceptabelt i en rättsstat. Särskilt den sista sätter oss i sällskap med Kina och Iran.

Detta har hänt bara de två senaste veckorna. Jag rekommenderar mitt inlägg Askbingo för att få en översikt över hur mycket av rättsstaten som faktiskt har monterats ner under den här mandatperioden.

Det räcker egentligen att ta upp ovanstående som argumentation när man pratar med vänner och bekanta om vad som händer nu (och det är viktigare än någonsin att man gör det). Men jag tänkte ändå pusha för att man kan rösta pirat av väldigt många olika anledningar, beroende på varifrån man kommer politiskt.

Jag har hittills skrivit om ett pragmatiskt högerperspektiv, ett principiellt vänsterperspektiv och ett principiellt högerperspektiv. Senare idag postar jag den sista av kombinationerna på min blogg. Beroende på vem man pratar med, så fungerar någon av de fyra. Piratpolitik är ju inte vänster-högerbundet och fungerar i båda sammanhangen. Vi för in en ny dimension i politiken, precis som Miljöpartiet gjorde en gång i tiden. (Och arbetarrörelsen på sin tid, och liberalerna på sin.)

Missa inte heller Anna Trobergs debattartikel "Sluta behandla Internet som ett laglöst land!" som ger massor av bra träning i hur man argumenterar för piratfrågorna.  Man kan också titta på min senaste keynote, från Amsterdam, där jag ger lite historiskt perspektiv på det som händer nu: där finns också mycket bra argumentation.

Vi måste vinna röster ett samtal i taget, en argumentation i taget. Var och en av oss behöver prata med vänner och bekanta. Det där är bra startpunkter.

Både Anna och jag kommer att skicka flera nyhetsbrev från Almedalen nästa vecka och berätta vad som händer. Hörs då!

Rick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar