Slideshow

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

söndag 14 februari 2010

Datalagringsdirektivet

  1. Alla dina telefonkontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
  2. Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
  3. Alla dina e-mail! registreras och sparas på samma sätt. (Ja, du läste rätt. Journalistförbundet, dags att vakna.)
  4. Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras med klockslag och IP-adress.
  5. Varje gång du ringer eller SMSar någon, så registreras varifrån och klockslag. Det där “varifrån” gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså långt mer information om dig än du kommer ihåg själv.

Poliser utpressar reporter att radera foton

Den andra händelsen tog ordentligt med skruv i bloggosfären. Det var två civilpoliser som betedde sig överdrivet bryskt mot några tonåringar, tyckte en reporter, så han tog ett par bilder på dem på allmän plats (vilket man naturligtvis får göra).

Då blev poliserna extremt aggressiva mot reportern, och började bokstavligt talat hitta på att han verkade narkotikapåverkad, och om han inte raderade bilderna framför ögonen på dem, så skulle de ta ner honom till stationen för narkotikaprov.

Läs hela storyn på bloggen här.

Sådant här är både stötande och skrämmande och ska inte få förekomma i Sverige. Det är ett rent maktmissbruk och visar hur stort avståndet mellan vanliga människor och etablissemanget har blivit.

Poliser som tvingar reportrar att radera foton -- det är sådant man associerar med Vitryssland eller Östtyskland. Det är de här människorna som kommer att ha hand om loggarna som visar var vi har varit och vilka vi har pratat med. Är det inte ett extremt tydligt tecken på att sådana loggar aldrig ska skapas? Och hur tydligt det har blivit att polisens maktmedel behöver börja dras ner ett par snäpp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar