Slideshow

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

söndag 19 juli 2009

Alla män är talibaner.


Så uttalade sig Gudrun Schyman för några år sedan.

Intressant? Millimeterrättvisa? Finns det en chans att på en del sätt har du fördelar av att vara tjej i dagens Sverige? Det finns nackdelar med att vara kille i dag? Intressant utmaning för dig ju . Tänk efter och kom på om det kan vara så att du har några fördelar jämfört med dina killkompisar i det här landet idag .
Att sen jämföra med talibaner pga att vi inte är fullständigt jämlika ( vilket jag inte är säker på att vi inte är . Lön är inte allt) gör nog bara kvinnor , män , jämlikhet , feminism en otjänst

Vi talar inte om jämlikhet för det första, utan om jämställdhet. Det är två olika saker, då jämlikhet inte tar hänsyn till kön utan enbart till klass.

Det är klart att det finns situationer då det är av fördel att vara kille och situationer då det är en fördel att vara tjej. Det är det feminism och jämställdhet går ut på: att problematisera sådant och lösa problemen så att man inte ska kunna dra fördelar av någon annans brist på rätt kön. Alltså, det finns ingen anledning att män ska inneha mer makt och större handlingsutrymme än kvinnor som grupp, eftersom de individuella skillnaderna i sådana fall inte tas hänsyn till.

Nu kommer någon att inflika att vi är födda olika med olika förutsättningar och detta är sant, men jag tror att de individuella skillnaderna är större än skillnaderna mellan grupperna.

Som sagt, jämlikhet går aldrig att uppnå, men jämställdhet ska vi sträva efter och jag vill inte bli kallad taliban av tant Schyman!

3 kommentarer:

 1. Jamen ingen an väl ta Gudrun på alvar? Hörde henne stå på ett torg och skrika ungefär så här... Skalliga feta gubbar kostym och i dyra bilar.... Jamen man kan ju inte anat än bara att skratta eller gråta åt hennes Clown fasoner. Hade jag inta varit extremt sen, så hade jag gått fram till henne och bett henne att hålla tyst.

  SvaraRadera
 2. an skulle vara kan
  anat skulle varit annat =)

  SvaraRadera
 3. Synd att du var sen "Hmm". Skulle varit en scen för gudarna att se dig be henne hålla käften!

  SvaraRadera